Rouw therapie
Rouwen, we hebben er allemaal mee te maken. Of het nu gaat om het verlies van een dierbare, een baan, een huis, een land, vrijheid, gezondheid, financieel etc, iedereen gaat er op zijn eigen manier en tempo mee om. Waar de een er jaren over doet omdat hij/zij zo verdoofd is, kan de ander dit direct na de gebeurtenis. Kortom, dit is voor iedereen anders, er is geen goed of fout en belangrijk is dat je de ander in zijn waarde laat, een luisterend oor biedt en begrip toont, zonder oordeel, elke keer weer.
Veel mensen vragen zich af wat ‘normaal’ is in rouw, terwijl deze vraag zich niet gemakkelijk laat beantwoorden. Hiernaast tref je een opsomming met met rouw symptomen van een rouwproces. Deze opsomming is natuurlijk niet compleet is, maar biedt misschien herkenning voor je eigen rouwproces of die van een naaste:
Lichamelijke klachten
-
hoofdpijn
-
spierpijn
-
vermoeidheid
-
hartkloppingen
-
slapeloosheid
-
nek, rug- en schouderpijn
-
meer of minder eetlust
-
darmklachten
-
hyperventileren
-
zweten
-
afvallen of aankomen
Mentale klachten:
-
eenzaam
-
boos
-
opgelucht
-
vergeetachtig
-
snel geïrriteerd
-
schuldgevoelens
-
angstig
-
verward
-
ongeconcentreerd
-
verdrietig
-
stemmingswisselingen
-
onrustig
-
somber
-
enkel kunnen denken aan je liefste
Rouwen en klachten
Wat gebeurt er bij rouw met je lichaam
-
Het onderbewuste wil ons beschermen en zal helpen om te gaan met het “trauma”. Het gaat je overlevingsmechanisme aanspreken om te kunnen blijven functioneren. Daarnaast worden er hormonen aangemaakt die ons helpen om door te kunnen gaan. Het kan dus zomaar zijn dat een persoon er rustig bij zit tijdens een afscheid, alsof het hem/haar niks doet. Dat is niet “knap” van de ander maar een manier van het lichaam om te beschermen.
-
Rouwen kost energie. Het is hard werken om met verlies om te leren gaan. Niet om het een plekje te geven, maar om verder te kunnen leven zonder...
-
Een mooi voorbeeld zijn kinderen, gevlucht uit een oorlogsgebied en wonend in een vluchtelingenkamp. Je ziet er kinderen spelen met een glimlach op hun gezicht alsof er niets aan de hand is. Niks is minder waar. Het onderbewuste heeft hun pijn en verdriet weggestopt in het lichaam, vaak in de onderbuik. Alsof ze het in een potje hebben gestopt met de deksel er strak op. Later zal de deksel los gaan, dat is onvermijdelijk, en zullen alle emoties die onderdrukt zijn er alsnog uit komen. Dit kan zich op verschillende manieren laten zien; in gedrag, lichamelijke klachten, uiting van gevoelens, etc.
Rouwen is geen ziekte!
Helaas bestaat er geen medicijn tegen het gemis en het verdriet, tegen de rouw die misschien wel hevig op je drukt. Je kunt een rouwreis niet versnellen of het oplossen met medicatie, door een pleister te plakken op de open wond.
​
Het spreekwoord “de tijd heelt alle wonden” is niet van toepassing op een rouwreis. Het heftige bloeden zal op een moment stoppen, maar de wond kan steeds weer open gaan door een bepaalde gebeurtenis. Denk aan een liedje, een afscheid, een gebeurtenis die je herinnert aan je verlies. Een rouwreis is oneindig en komt steeds weer terug in andere hoedanigheden.
​
Er zijn 4 rouwtaken die door elkaar kunnen lopen;
-
de realiteit onder ogen zien,
-
de pijn van het verlies ervaren,
-
je aanpassen aan een leven zonder de ander,
-
opnieuw leren genieten terwijl je een herinnering bewaart,
​
Dat maakt het ook zo lastig voor jou als persoon en je omgeving. Het niet weten waar je bent, verward raken omdat je dacht dat je het al had opgepakt, aangekeken en wellicht had verwerkt, en toch komt het steeds weer terug.
Vanaf het moment van verlies ontstaan er 2 paden, het rouwpad en het leven. Hoe een persoon alle obstakels die hij/zij op het rouwpad tegenkomt en oppakt, aankijkt en het met liefde en acceptatie behandelt, bepaalt wanneer en hoe de rouwreis en het leven met elkaar samensmelten.
​
Verwacht niet dat wanneer je in rouw bent je “het” moet loslaten. Dat bestaat niet. Het is gebeurt en staat vastgeklikt in jouw tijdlijn. Met begeleiding en eventueel therapie kun je wel leren om het anders vast te houden, er anders naar te kijken en weer te leren genieten.
​
Afhankelijk van jouw rouw symptomen kan het zijn dat professionele hulp bij rouwverwerking goed voor je is. Ook kan het zijn dat jouw rouwproces – hoe cru het ook klinkt – normaal is.
Om je te helpen dit te bepalen hebben onderzoekers van de Universiteiten in Utrecht en Groningen een speciale enquête ontworpen. Aan de hand van de uitkomst kun je direct zien of je baat hebt bij professionele hulp bij rouwverwerking.
Professionele hulp bij rouwverwerking
Zoals gezegd bestaat er helaas geen medicijn tegen het gemis en het verdriet, tegen de rouw die misschien wel hevig op je drukt.
Ik kan je daar uiteraard bij helpen en tijdens een gratis intake gesprek bekijken we de verschillende therapie vormen en bespreken we welke het beste bij je past.