Dunstan babytaal

Pricilla Duntan heeft ontdekt dat baby's over de hele wereld een paar gezamelijke geluiden maken en door de baby's te observeren de geluiden te koppelen aan gedrag.

De reflexen van een baby direct na de geboorte zorgen ervoor dat er verschillende geluiden gemaakt worden.
Zo is er het zuigreflex waarbij de tong tegen het gehemelte gaat. Daardoor ontstaat het geluid voor honger "Neh".
Als er een boertje vast zit, zorgt het middenrifreflex ervoor dat de lucht er uit gaat. Als dat niet lukt zal de baby gaan wurmelen, overstrekken om de lucht eruit te laten. Het geluid "eh" wordt ook veroorzaakt door het middenrif.
Het geluid "auw"van vermoeidheid wordt veroorzaakt door het gaapreflex.
Als er lucht in de darmen zit is dat pijnlijk voor de baby. Door te persen (ook een reflex) wil het kind de lucht eruit laten. Omdat het kind pijn heeft is het huilen hard en schel. Je hoort dat het kind pijn heeft.
De huid heeft ook een reflex. Deze trekt zich terug bij kou en zet zich uit bij warmte. Wanneer de huid prikkels krijgt die te lang aanhouden en het voor een kind niet comfortabel is zal het dat laten horen door de "Heh" klank.

Wanneer je jouw kind nog niet zo goed kent, en de signalen mist waarbij het aangeeft waar het behoefte aan heeft, dan kan de Dunstan babytaal je helpen om in combinatie met de signalen de behoefte te bevredigen. Dit geldt voor ouders maar ook voor pedagogisch medwerkers in de kinderopvang, of verpleegsters in het ziekenhuis.

In eerste instantie zal het kind zacht mopperend tegen je zeggen wat de behoefte is. Als je niet direct aan de behoefte voldoet zal het harder gan huilen uit frustratie. Wanneer het kind overstuur is omdat het niet gehoord en gezien wordt is het lastig om de verschillende huiltonen nog te horen.
Het beste is dus om direct als je kind geluid maakt te luisteren wat het jou te vertellen heeft.

De reflexen zwakken na een paar maanden af waardoor de verschillende huilgeluiden minder goed hoorbaar zijn. Maar als jouw kind weet dat jij hem begrijpt wil het na een paar maanden het geluid nog produceren.

Wanneer je de verschillende geluiden en de signalen herkent kun je beter inspelen op de behoefte van de baby. Het kind zal zich veiliger voelen en zich beter en sneller gaan hechten aan jou. Jullie kunnen een betere band opbouwen. Het kind zal minder hoeven te huilen omdat het op tijd eten krijgt, op tijd in bed gelegd wordt zonder dat er lucht in zijn maag zit waar hij last van heeft en daardoor minder goed kan doorslapen. Als er geen lucht in de maag zit, kan er gemakkelijker melk in de maag komen, kan de melk gemakkelijker naar de darmen getransporteerd en kunnen de darmen de voedingsstoffen beter opnemen.

Het gaat beter met jouw kind waardoor het ook beter gaat met jou en de omgeving.
Een kind wat veel huilt, onrustig is, slecht slaapt, slecht eet zorgt voor stress bij de ouders/verzorgers. Doordat jij stress hebt kan het kind zich niet ontspannen bij jou en zit je al snel in een viseuze cirkel.

Omdat jij dat niet wilt voor jezelf en jouw baby, kom je snel de cursus doen. Dit kan al tijdens de zwangerschap.
Kijk hier voor cursus dagen . Wil je graag een cursus op de kinderopvang bel mij dan kijken we samen wat we kunnen afspreken.

Monique Verhagen
Energetisch therapeut en coach van Papillon therapie en coaching