Trauma

Als we spreken over een trauma denken we altijd aan iets heftigs. Maar jouw lichaam kan een onschuldig iets, al als een trauma opslaan.

Jouw lichaam is een geweldig mechanisme. Van alle informatie die er binnen komt is er al heel veel gefilterd. De informatie wordt onbewust vervormd, er worden dingen weggelaten om jou te beschermen of gegeneraliseerd (deze informatie is hetzelfde als dat, wat ik al ken).

Stel je voor: 2 mensen kijken naar dezelfde voetbalwedstrijd. Iedereen ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft andere dingen tijdens deze wedstrijd.
1 persoon ervaarde de wedstrijd als een verschrikking, de ander vond hem geweldig.

Na 2 weken vragen we opnieuw naar deze wedstrijd. De een zei: het was echt een verschrikking, net zoals de wedstrijd tegen...... en ...... Het brein van deze persoon heeft de ervaringen opgeslagen bij andere voor hem negatieve ervaringen.
De ander vragen we wat hij zich nog kan herinneren van de wedstrijd. Ik proef nog het biertje en ruik de chips die ik at en het was erg gezellig met mijn vriend samen kijken. Het brein van deze persoon heeft andere dingen opgeslagen van dezelfde wedstrijd.

Een blauwe plek of een kneuzing is ook een trauma. Maar ook een woord wat iemand zegt in een bepaalde situatie wordt wellicht opgeslagen als een trauma in jouw onbewuste. Je kunt er zelfs negatieve overtuigingen door creeren. "Ik doe niks goed". "Ik kan echt niks". "Zie je wel altijd als ik iets doe gaat het fout".
Mijn vraag is dan, altijd?

Elke pijn die jij voelt, elk signaal wat jouw lichaam jou geeft dat er ergens iets uit balans is neem dat serieus.
Je kunt een pijnstiller vragen of een operatie laten doen, maar je kunt ook vragen aan jouw onbewuste om andere manieren te zoeken die dezelfde waarde vervullen.

Als kinderen erg veel huilen, in de ogen van anderen, is dat een signaal dat er iets niet in orde is. Wat? Dat zul je moeten gaan onderzoeken, alleen soms is er geen oorzaak te vinden. Kom dan langs dan kijk ik samen met jullie wat het kind probeeert te zeggen.

Als jij ineens instort omdat je jouw lichaam uitgeput hebt, en alle signalen hebt gemist denk je dat er geen oorzaak is, maar jouw onbewuste kent de oorzaak wel. En soms is die verrassend vaak al veel eerder, soms al tijdens de geboorte of in jouw jeugd ontstaan.

Door te praten bij een psycholoog kom je vaak niet achter de oorzaak en los je het probleem ook niet op.

Na 1 sessie bij een hypnotherapeut wordt je wel direct geholpen, ervaar je direct verlichting en pakken we de oorzaak van jouw trauma vanaf het begin aan.

Ben je benieuwd, of wil je het komen ervaren?

Je bent welkom in mijn praktijk of je blijft thuis in jouw veilige plek en doen we een sessie online.