Aromatherapie

De natuurlijke apotheek.

 

Aromatherapie is het gebruik van helende geuroliën gewonnen uit planten en bomen. Deze geuren komen via de neus in jouw hersengebied waar ze een bepaalde herinnering oproepen die jouw lichaam herkent, ook al ruik je iets pas voor de eerste keer. Deze geur stuurt de emoties aan en lichamelijke functies. Als je een verse appeltaart ruikt roept dat een emotie en herinneringen bij je op. De hersenen zijn een onderdeel van ons endrocriene systeem. Dit systeem scheidt hormonen in ons lichaam die invloed hebben op onze groei, seksuele beleving, de spijsvertering maar ook de bijnieren en andere organen, weefsels, de bloeddruk, de hartslag.
Bepaalde geuren kunnen een krachtige emotionele en lichamelijke reactie oproepen, maar ook helend werken.

Voor iedere klacht is er een andere geur en het is aan jou welke geur jij als prettig ervaart. Wanneer een geur een onprettige reactie oproept is deze niet geschikt voor jou.

Je kunt een geur inademen door hem te verstuiven/verdampen in de lucht of door hem te smeren op de huid, wanneer hij verdunt is met een basisolie. Sommige aroma's mag je innemen en helpen bijvoorbeeld bij een keelontsteking.
Er zijn veel natuurlijke aroma's die je vast al in de keuken gebruikt. Bijvoorbeeld: Basilicum, oregano, kaneel, vanille, peper, dragon, tijm, citroen, rozemarijn.
Zonder dat je het bewust weet doen de geuren al iets in jouw systeem. 

De heling van Aromatherapie kun onderverdelen in 8 groepen.

Algemeen, denk aan pijnstillend, stimulerend, desinfectie, voor een positieve stemming.
Huid en haar, denk aan wondhelend, huid verstevigend, tegen luizen, psoriasis.
Spieren en gewrichten, denk aan artritis, jicht, kneuzingen, spierpijn, reumatische aandoening.
Hart en vaten, denk aan het stimuleren van de bloedsomloop, bloeddruk verlagend/verhogend, verminderen van hartkloppingen
Luchtwegen, denk aan verkoudheden, astma, mondzweren,tandvlees ontsteking
Spijsvertering, denk aan opheffen van diaree, darm/lever ontstekingen, tegen misselijkheid/braken (zwangerschap en chemokuur)
Urogenitaal, denk aan blaas en urineweginfecties opheffen, tegen aambeien, nierstenen, ernstige menstruatieklachten, stimulerend tijdens de bevalling
Zenuwstelsel, denk aan het verhogen van de concentratie, vermoeidheid verminderen, slaap bevorderend, antidepressivium

Wil je meer weten, maak dan een afspraak en ik maak graag een recept op maat.

Je kunt zelf ook etherische oliën kopen bij de betere reformwinkel.
Echter er is een verschil in kwaliteit en dus ook de werkzaamheid.